Blog

De laatste tijd komen er veel vragen binnen rondom de Java certificeringen. Niet heel gek, want daar is ook een en ander veranderd de laatste tijd. Voorheen kon je OCA als eerste certificaat halen, gevolgd door OCP als tweede certificaat. Dit ging dan om OCA8 (1Z0-808) en OCP8 (1Z0-809), gebaseerd op Java 8. In maart 2019 kon je je ook certificeren op Java 11 niveau. Alleen is er geen OCA certificering meer. Je kunt nu alleen nog OCP gecertificeerd zijn, maar dan moet je daar twee examens voor doen: OCP Java 11 SE Programmer 1 (1Z0-815) en OCP Java 11 SE Programmer 2 (1Z0-816).

Verschil tussen OCA8 en OCP Java 11 SE Programmer 1

Die eerste lijkt op een pittige versie van het oude OCA8, maar voorheen kon je dan zeggen dat je Oracle Certified Associate was. Die titel is komen te vervallen. Je kunt natuurlijk wel gewoon op je CV zetten dat je OCP Java 11 SE Programmer 1 gehaald hebt, komt op hetzelfde (en zelfs net iets meer) neer.

Qua inhoud kun je rekenen op deze verschillen:
– modular programming basis
– kennis over built-in interfaces helpt, maar dit is officieel geen onderdeel van het examen

Verschil tussen OCP8 en OCP11-2

De verschillen tussen OCP8 en OCP11-2 zijn ook klein. Inhoudelijk voor het examen zijn er wel een aantal belangrijke verschillen, maar qua wat het betekent om te hebben zijn de verschillen kleiner. OCP8 examen is iets moeilijker dan OCP11-2, terwijl dat bij OCA8 en OCP11-1 juist andersom is.

Wat je verder extra moet weten voor OCP11-2 (grofweg):
– modularizing van je niet pre Java 9 applicatie
– interfaces kunnen private methods hebben
– secure coding
– services in modular application
– annotation


brightboost

Ik ben Maaike! Brightboost is mijn bedrijf en veel van de trainingen geef ik zelf. Ik heb inmiddels 5 jaar ervaring met het geven van trainingen en blijf daarnaast werkzaam op IT projecten, enerzijds omdat ik het heel erg leuk vind en anderzijds omdat dit heel waardevol is voor de trainingen die ik geef. Mijn passie voor software en IT en anderen hiermee vooruit helpen is mijn drijfveer voor Brightboost. Samen met jou ga ik kijken naar wat je wil leren en hoe ik je kan helpen daarbij.

Leave a Comment

Your email address will not be published.